sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Mongolia. Vieläkö on villihevosia?

Mongolian villihevonen toukokuusa 2011 paistattelee auringossa...
 
 


Przewalskin eli mongolianvillihevonen kuoli luonnosta sukupuuttoon 1960-luvun lopulla. Ainut jäljellä oleva villihevoslaji oli harvinaistunut metsästyksen takia ja joutunut kilpailemaan laitumista kesyhevosen kanssa.
Tarhoihin pyydystettyjen yksilöiden ansiosta laji kuitenkin säilyi. Mongolianvillihevonen kuuluu EEP-lajeihin. EEP (European Endangered species Program) tarkoittaa eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaa, jossa lajista pidetään kantakirjaa ja sen lisääntymistä säädellään koordinaattorin antamien ohjeiden mukaan.
Korkeasaari on mukana 21 lajin EEP-ohjelmissa. Näiden lajien lisäksi kymmenkunta lajia kuuluu eurooppalaisiin kantakirjalajeihin (ESB). Korkeasaaren lajeista noin kolmannes on uhanalaisia ja kuuluu eläintarhojen lajikomiteoiden seuranta- ja ohjelmalajeihin. Euroopan eläintarhaliitto EAZA:n ylläpitämiin ohjelmiin ja kantakirjoihin kuuluviin lajeihin pääset tutustumaan liiton kotisivuilla.
Mongolianvillihevosen tarhakanta on kasvanut jo kymmenkertaiseksi ja luontoon palautus on käynnissä. Kiinan ja Mongolian aroilla elää nykyään noin 300 oikeaa villihevosta.  " Lainaus Korkeasaaren linkistä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti